Dit artikel is gecontroleerd op juistheid door Orthomoleculair therapeut Samantha Versantvoort en onze huidtherapeute Hilde.

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die roodheid, bultjes en zwellingen op het gezicht veroorzaakt.

Heb je last van rosacea en vraag je je soms af waarom je huid ineens vlam vat? Je bent niet de enige. Veel mensen met rosacea merken dat hun voeding invloed kan hebben op hoe rustig of onrustig hun huid zich gedraagt.

Maar wat zijn nu precies die boosdoeners op je bord? In dit artikel duiken we in de rol van voeding bij rosacea en ontdek je welke triggers je het beste kunt vermijden, én hoe je met kleine aanpassingen je huid kunt ondersteunen. Want als je weet waar je op kunt letten, wordt het een stuk makkelijker om de regie over je huid terug te pakken.

Onderzochte voedingstriggers van rosacea

Voordat we beginnen: als je last hebt van rosacea is het erg aan te raden om advies te vragen voor jouw specifieke situatie bij een professional, zoals een huidtherapeut of orthomoleculair therapeut.

Er verschillende triggers voor rosacea. In dit artikel zoomen we specifiek in op voedingsmiddelen en dranken die de symptomen van rosacea volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen verergeren.

Bekende voedingstriggers

  • Alcohol (zorgt voor verwijding van de bloedvaten waardoor je rood wordt)
  • Koffie/thee of erg koude dranken (vanwege het temperatuurverschil)
  • Zuivelproducten
  • Pittig eten dat capsaïcine bevat, zoals pepers, chili en curry
  • Bepaalde kruiden, zoals mosterdolie

Bron: F1000Research

Voedingsmiddelen die formaldehyde bevatten

Formaldehyde is een chemische stof die veel wordt gebruikt als conserveermiddel en als ontgiftingsmiddel bij voedselverwerking. Het komt van nature voor in kleine hoeveelheden in veel fruit en groenten, zoals:

  • Papaja's
  • Citrusfruit zoals sinaasappels
  • Peren
  • Bananen

Verder komt formaldehyde ook voor in:

  • Vis
  • Vlees en gevogelte
  • Melk
  • Suiker
  • Koffie

Bron: Rosacea.org

Voedingsmiddelen die niacine bevatten

Een ander onderzoek heeft een verband gevonden dat voedingsmiddelen die niacine bevatten, een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken bij mensen die rosacea hebben. Niacine zit onder andere in:

  • Gevogelte
  • Tonijn
  • Pinda's
  • Schaaldieren

Overige voedingsmiddelen

Tot slot worden deze voedingsmiddelen in andere onderzoeken ook genoemd als mogelijke triggers:

  • Chocolade
  • Tomaten
  • Spinazie
  • Soja
  • Azijn
  • Avocado
  • Aubergine

Ook histaminerijke voeding kan opvlammingen veroorzaken. 

Bron: NVDV, intoleran.com

Mag je dan niks meer eten?

Het is best een lange lijst met voedingsmiddelen die mogelijk een opvlamming kunnen veroorzaken. Welke voeding een trigger veroorzaakt verschilt natuurlijk per persoon. Mag je dan niks meer eten? We vroegen het aan Orthomoleculair therapeut Samantha Versantvoort, gespecialiseerd in voeding en rosacea:

‘Hoewel sommige voedingsmiddelen bij mensen met rosacea opvlammingen kunnen veroorzaken, is elk geval uniek en hoef je meestal niet alle mogelijke triggers te vermijden. 

Het kost even tijd en moeite om erachter te komen waar je last van hebt, maar het kan een groot effect hebben als je er eenmaal achter bent welke voeding je rosacea triggert.’

Waar begin je het beste met voeding?

Orthomoleculair therapeut Samantha Versantvoort geeft nog meer advies, zoals over wat je wél veilig kunt eten.

‘Het is een goed startpunt om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten. Start daarna met het beperken van granen, suiker, vlees, alcohol en koffie en probeer daarna pas andere voedingsmiddelen één voor één te elimineren.’ 

Daarnaast is het belangrijk om je immuunsysteem en darmflora goed onder de loep te nemen en goed te ondersteunen. Deze supplementen kunnen hieraan bijdragen:

  • Collageen
  • Omega 3
  • Vitamine C
  • Probiotica
  • Vitamine D

Hoe identificeer je voedingstriggers?

Omdat triggers voor iedereen anders kunnen zijn, is het handig om een dagboek bij te houden. Noteer wanneer je rosacea-symptomen hebt en wat je die dag hebt gedaan, gegeten en meegemaakt.

Een gedetailleerd dagboek kan je helpen om patronen te ontdekken en specifieke triggers te identificeren. Hier zijn enkele tips voor het bijhouden van een dagboek:

  1. Datum en tijd: Noteer de datum en tijd van elke flare-up.
  2. Symptomen: Beschrijf je symptomen zo gedetailleerd mogelijk, inclusief de ernst en duur.
  3. Activiteiten: Noteer wat je hebt gedaan in de uren voorafgaand aan de flare-up, inclusief lichamelijke activiteiten en blootstelling aan weersomstandigheden.
  4. Voeding en drank: Schrijf op wat je hebt gegeten en gedronken, inclusief de tijdstippen.
  5. Huidverzorgingsproducten: Vermeld de huidverzorgingsproducten en cosmetica die je hebt gebruikt, evenals eventuele nieuwe producten die je hebt geprobeerd.
  6. Stressniveau: Beschrijf je stressniveau en emotionele toestand op de dagen van flare-ups.
  7. Omgevingsfactoren: Noteer omgevingsfactoren zoals hoge of juist lage temperatuur, en als je bijvoorbeeld lang in de zon of kou bent geweest.

Door consequent een dagboek bij te houden, kun je na verloop van tijd patronen herkennen en specifieke triggers identificeren. Dit kan je helpen om bewuster om te gaan met je omgeving en leefstijl, en gerichte aanpassingen te maken om je rosacea beter onder controle te krijgen.

Andere blogs over rosacea

Bekijk ook alle producten voor rosacea bij Huidpraktijkshop.

Over de auteur

Foto van Hilde
Hilde

Hilde is een gecertificeerde huidspecialist bij Huidpraktijkshop en Huidpraktijk Nieuwkoop, met ruim 5 jaar ervaring in een breed scala aan behandelmethodes. Hilde heeft een passie voor huidverzorging en een diepgaande kennis van productgebruik om huidproblemen professioneel, maar ook vanuit huis aan te pakken.